Praktijkassistentes
In onze praktijk zijn doktersassistenten werkzaam. Op deze pagina lichten wij toe wat hun werkzaamheden zijn en waarvoor u bij hen terecht kunt.
De doktersassistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Zij vraagt u naar de reden dat u belt en stelt u een aantal vragen om uw hulpvraag precies duidelijk te krijgen. Dat heet triage.
Wat is triage?
Triage zorgt er voor dat ondanks de toenemende drukte, de wachttijden zo kort mogelijk blijven. Het gaat er om dat u als patiënt de juiste zorg krijgt, op het juiste moment (bijv. bij spoed snel een afspraak of een spoedvisite), en bij de juiste hulpverlener. Het is niet de bedoeling dat de praktijkassistente de diagnose gaat stellen. Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen zal de praktijkassistente u een aantal vragen stellen en kan zij u een voorstel doen.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
De assistente geeft u een advies, dit advies wordt nabesproken met de huisarts;
De assistente vraagt de huisarts u terug te bellen;
De assistente maakt een afspraak voor een consult bij de huisarts of praktijkondersteuner;
De assistente maakt een afspraak voor een visite.
Als u meerdere dingen wilt bespreken zal de assistente een dubbele afspraak voor u maken.
Triage gebeurt op basis van zorgvuldig opgestelde protocollen. Onze praktijkassistenten hebben hiervoor de noodzakelijk aanvullende cursussen gevolgd. Uiteraard doen de praktijkassistenten alles in samenspraak en overleg met uw huisarts.
U kunt bij de assistente terecht voor:
- Uitslagen van urine- of bloedonderzoeken
- Herhaalrecepten
- Wondcontrole/verbinden van wonden
- Hechtingen verwijderen
- Aanstippen van wratten
- Oren uitspuiten
- Bloedafname na consult bij de huisarts
- Uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- Injecties
- Het meten van de bloeddruk
- zwangerschapstest
- urine onderzoek
- suikercontrole
Maak hiervoor telefonisch een afspraak, op werkdagen tussen 8 en 10 uur.
Praktijkondersteuners
Margreet Sprietsma, Corrie Metzlar en Kim de Jong en zijn onze praktijkondersteuners. Zij nemen de diabetes-/COPD- en bloeddrukcontroles op zich. Zij verzorgen de controles bij mensen met atriumfibrilleren. Ook hebben zij een belangrijke rol bij de ouderenzorg. Binnen hun takenpakket vallen verder nog begeleiding bij stoppen met roken en wondverzorging.
Dorien Rensma en Marcel Heus (jeugd) zijn werkzaam als praktijkondersteuners GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg). De huisartsen kunnen naar hen verwijzen voor psychische hulp of begeleiding.